Cloetta Fazer AB

Cloetta_logo

I början av 2008 levererade Mabema en sorteringsmaskin för chokladpollys. Maskinen som matas med Pollys via en sikt transporterar dem sedan på ett conveyerband i fem rader innan de faller ner genom ett hål där varje Polly fotograferas av tre kameror kopplade till en specialbyggd LED-belysning. Under det vidare fallet så processas bilderna i en dator för varje hål. Här bedöms varje Polly utifrån storlek, färg och form. Om Pollyn godkänns fortsätter fallet ner i en stor uppsamlingsbinge. Om Pollyn underkänns så skickar datorn en signal till ett tryckluftsmunstycke som då blåser bort den felaktiga Pollyn så att den samlas upp i en separat låda. Systemet sorterar normalt mellan 60 och 80 Pollys / sekund, men vid tillfällen har man kört över 100 Pollys / sekund.

Maskinen som är unik i sitt slag med en tidigare aldrig prövad teknik, omskrevs i den ansedda amerikanska tidsskriften Vision Systems Design.

Cloetta är en välkänd tillverkare av olika typer av choklad och godis. Tillverkning sker bl.a. i Cloettas anläggning i Ljungsbro utanför Linköping. Anäggningen, som är stor i sitt slag, sysselsätter 400-500 personer.